SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

KASKO, DASK, SİGORTA DEYİNCE!

Son Güncelleme :

2019-11-17 12:55:41

Sevgili dostlar 

Sigorta deyince aklımıza emeklilik 

Kasko denince aklımıza arabamız 

Dask denince aklımıza bir şey gelmiyor...

Dask, devlet destekli arsa konut sigortası anlamına geliyor. 

Peki Dask sigortası yapıp evini binasını güvenceye alan var mı ?

Çok az.

Bu konuda çok az bilinçliyiz maalesef.

Oysa çok önemli bir poliçe, evimizi deprem yani doğal afetlere karşı sigortalayıp malımızı güvence altına alıyoruz ve bunu devlet katkısıyla yapıyoruz yani poliçe tutarımızın  yüzde 30’unu devlet karşılıyor aslında, güzel ve ciddi bir uygulama ama maalesef itibar görmüyor 

Sadece duyarlı vatandaşlar bu sigortayı yaptırıyor.

Aslında doğa güzel olduğu kadar da yıkıcı ve yıpratıcı da olabiliyor, hiç kimse doğanın ne yapabileceğini kestiremiyor, deprem de bunlardan biri, her an olması mümkün…

Bu nedenle tedbiri elden bırakmamak gerekir, depremler yıkıcıdır, yok edicidir Allah kimseye yaşatmasın  ama tedbirimizi alıp malımızı da sigortaladık mı gerisi Allah’a kalmış canımız kurtuldu mu malımız mülkümüz sigorta ile güvence altındaysa şükür Allah'a deyip hayata kaldığımız yerden devam ederiz.

Lakin DASK yoksa ve tedbirimiz yoksa yeniden evimize veya başka bir eve kavuşmamız mümkün değil artık.

İşte bütün bu kötü anları yaşamamak için Dask’ı mutlaka yaptırın, hayat bu ne olur ne olmaz!

Kasko’ya gelince...

Kasko genelde araçlar için kullanılan bir sigorta çeşididir ve özel  bir sigorta çeşididir, kişiye özel diyelim zira zorunlu trafik sigortası var ama kasko farklı bir sistem ve çeşitli kaskolar vardır.

Her kasko her zararı karşılamaz poliçe imzalarken poliçeyi çok doğru okumalıyızi bize ne imzalatılıyor doğru bakmalıyız. 

‘Ucuz etin yahnisi ,yavan olur’ derler. 

Bazı kasko sigortacıları aracının başına gelebilecek birçok maddeyi çıkarır ve böylelikle kasko fiyatını düşük gösterirler mesela doğal afete oluşacak zararlar, terör ve gösteride oluşacak hasarlar, aracın ikinci bir anahtarı olmayışı, suya batması, yanması gibi önemli maddeleri sözleşmeden çıkarıp kasko fiyatını düşürürler, sizde buna kanarsınız “ucuz bir  kasko yaptırdım” diye, ama başınıza gelebilecek bir kaza yada su baskının da kaskoyu aradığınız da bir bakıyorsunuz o madde yok.

Yani aracınız yaşanan bir doğa veya afetten kaynaklanan hasarı kasko tarafından karşılanmıyor “neden?” diye sorunca size sözleşmemizi okutuyorlar ve tabi siz şok oluyorsunuz.

Yani günümüzde böyle vakalar sıkça yaşanmakta ve insanlar üzülmekte yapacak bir şey yok, dikkatli ve tedbirli olmalıyız yüzbinler verdiğimiz araçlara kasko denince ucuza kaçmamalıyız, kaskomuzu tam ve eksiksiz göstermeliyiz böylelikle zararımız karşılanır ve rahat ederiz en azından zararımız karşılandığı için fazla üzülmeyiz.

Bir diğer konu da SGK, yani bireysel sigorta çalışan herkesin yaptırması gereken zorunlu çalışan sigortası bu sigorta çok önemli zira hem iş kazalarında hastane masrafları karşılanıyor hem de belli bir süre sonra işçiden kesintiler sayesinde emekli olunabiliyor. Şimdi yeni çıkan bir sigorta da özel devlet destekli bir sigorta var, bu da ikinci bir sigorta ve emeklilik hakkı veriyor tabii ki belli  bir süre yatırdıktan sonra.

Avrupa'da bu sistem daha yaygın zira zorunlu iş sigortası her ameliyatı karşılamaz. Avrupa'da ciddi ameliyatları özel sigortalar karşılar hani bazen görüyoruz işte bir turist için Almanya'dan özel uçak gelir alır gider ya işte bunu yapan vatandaşların özel sigortasıdır tıpkı yukarda belirttiğim kasko gibi bir nevi kasko hani dedik ya araçlar için zorunlu araç sigortası ve kasko var işte  Avrupa'da bunu insanlar içinde uyguluyorlar ve Avrupa'da her vatandaş mutlak bu kasko’yu yaptırır…

Avrupa bu konuda bizden hem daha bilinçli hem çok önde, orada taşlar yerine oturmuş , kasko’dan da emekli olan Avrupalı çift maaşla gelip ülkemizde gününü gün ediyor bizde seyrediyoruz.

Bizde de işçi ve memurlar için zorunlu hale getirilse de  yapılan yüz TL’lik kesinti zorunuza gidiyor, çünkü aldığımız asgari ücret çok az ve yüz TL kesinti bile bizim zorumuza gidiyor ama ilerde yılarda bu yüz TL kesinti toplanıyor toplu emeklilik ücreti veriliyor bu yüzden işçimizin yüzünü güldürecek rahat bir emeklilik geçirmesini sağlayacağından kimsenin şüphesi olmasın , bir çok kişi “iyi ki bu parayı vermişim” diyecektir.

Sevgili dostlar 

Sigorta yaptırarak canımızı, malımızı, güvence almanın nesi yanlış, artık devir eski devir değil, işi sadece Allah'a bırakmak ta doğru  bir davranış değil ne demiş önderimiz “Deveni bağla ,sonra emanet et…”

Ama öyle yapmıyoruz kendimizi kandırıyoruz bize bir şey olmaz diye ama felaketler insanın başına bir kez gelir ya yok olursun ya sakat kalırsın ya da her şeyi yitirir bir anda gider sefil olursun.

İşi bu devirde şansa bırakmamak lazım.

Benden söylemesi.

Sonra ben okumadım sen söylemedin demeyeyim sakın!

Sevgi ile kalın…

 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DİĞER YAZILARI