?>

KENTSEL DÖNÜŞÜM KISA BİR SÜRE SONRA BAŞLIYOR

Nizamettin İzgi

1 gün önce

Batman Valisi ve Belediye Başkanı vekili Ekrem Canalp, son olarak basınla bir araya geldiği Gazeteciler gününde çok önemli konuları gündeme getirip yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi ve yapılanları yine video şeklinde yayınlatıp gazetecilerin bilgisine sundu. Gösterilen hizmet ve çalışmaların hepsi takdire şayandır ve gerçekten de ilimize çok güzel şeyler kazandırıldı.
Ancak bir konu varki; bir çok şehirde ne Valiler, ne de Belediye Başkanları öyle bir işe girişmeye cesaret edemiyor, bazı yöneticiler ise akıllarından bile geçirmiyorlar. Nedir bu konu: KENTSEL DÖNÜŞÜM. Evet, ilimizde ilk kez uygulanmasına karar verilen kentsel dönüşüm işine yine Ekrem Canalp el attı ve kendi deyimiyle “çok zor ve riskli bir işe girdiğimizi biliyorum ama, bundan da yüzümüzün akıyla çıkacağımızı herkesin bilmesini istiyorum” diyerek bu konudaki kararlılığını gösterdi.
Bilindiği üzere ilimizdeki Cumhuriyet ve Şirinevler mahallelerinde uygulanmasına karar verilen ve önceden çalışmalarına başlanan Kentsel dönüşümün ilk çalışmaları yapılmaya başlandı. Geçmişte çok tehlikeli olan ve yaşanan yer altı patlamalarıyla insanların ölmesine ve yaralanmasına neden olan özellikle Şirinevler mahallesi, şimdiki kötü halinden kurtarılacak. Cumhuriyet ve Şirinevler mahallelerinde uygulanacak olan Kentsel dönüşüm projesinin neden çok zor olduğunu biliyor musunuz? İnsanlar, gecekondu olarak yaptıkları ve halâ yaşadıkları bu evleri çok önemsiyor, kimi baba yadigarı, kimi ise atadan kalma diyerek harabe evini çok kıymetli buluyor. Bazıları da; değeri 1 milyon lira bile etmeyecek 50-60 metrekarelik evini saray yavrusu olarak görüp inanılmaz fiyatlar istemektedirler.
Vali Ekrem Canalp’ın yakından takip ettiği bu projeyle ilgili gelişmeleri sizinle paylaşmak istiyorum. Sayın Canalp’ın talimatıyla ekipler Şirinevler ve Cumhuriyet mahallesindeki sakinleri tek tek ziyaret ederek yapılacak kentsel dönüşümlü evlerde doğalgazlı bir hayat yaşayacaklarını, daha modern ve yeni yapılarda mutlu yıllar geçireceklerini söylediler. Önemli bir sayı bunu kabul edip Kentsel dönüşüm heyetinin tekliflerini kabul ederken bir kesim de yerlerinin çok değerli olduğunu, 2+1 yerine en az 3+1 2 daire isteyerek olmayacak taleplerde bulundular.
Kentsel dönüşüm ya da, Kooperatif yöntemiyle bina yapmanın zorluğunu, rahmetli Belediye Başkanı Ataullah Hamidi’nin döneminde görmüştük. 277 konutluk Belde Yapı Kooperatifi kurulurken herkes çok heyecanlıydı ama aradan zaman geçtikçe sıkıntılar artmaya başlamıştı. Bazı üyelerin aidatlarını zamanında ödememeleri, bazılarının yapılan örnek evlere bahane bulmaları işleri geciktirirken, böyle bir girişimi başlatan merhum Ataullah Hamidi de gösterilen haksız tepkileri sabırla dinliyordu.
Ve bundan dolayı, S.S. Belde Yapı Kooperatifinin binaları geç bitip tamamlandı ve sahiplerine dağıtıldı. O dubleks evlerin yapıldığı alan birkaç yıl önce kentsel dönüşüm programına alınıp müteahhitle anlaşma sağlanınca, burada dublesksi bulunan her hak sahibi 4 daire aldı. Bugün bir dairesi 5 milyon olan Yenişehir konutları en çok tercih edilen binalar arasında yer alıyor.
Demek istediğim o ki; Şirinevler ve Cumhuriyet mahallelerinde devam eden çalışmalar bir müddet sonra sona erecek ve yıkımlara başlanacak. Yıkımların tamamlanmasıyla temeller atılacak ve binalar yükselmeye başlayacak. İnanın bu projeyi görenler inşa edilecek modern apartmanlar, yeşil alanlı parklar ve alış veriş dükkanlarını görünce çok beğenecek ve özellikle şehrin ilk kurulan yerlerindeki vatandaşlar yöneticilere kendileri için de kentsel dönüşüm projesi uygulanması için yalvaracak.
Ancak yine de temkinli olmak gerekir. Vali ve Belediye Başkanı Ekrem Canalp muhtemelen birkaç ay içinde burada yoğun bir çalışma başlatacak ama ileride şartlar değişip Belediye DEM partili Başkana verilirse, ya da Vali beyin tayini çıkarsa o zaman ne olacak?
Yeni göreve gelecekler işi takip edecek diyebilirsiniz ama, o günkü şartların ne getireceği hiç belli olmaz. Onun için sayın Ekrem Canalp, bir an önce bu projeyi başlatmalı ve hızlı bir şekilde binaların yükseldiğini göstermelidir. Belli bir aşamaya geldikten sonra kimsenin endişesi olmayacak ve hak sahipleri zamanında evlerine kavuşmuş olacaklardır.
Şirinevler ve Cumhuriyet mahallelerinin Kentsel dönüşümü emsal teşkil edecektir. Eğer kısa zamanda ve istendiği şekilde tamamlanıp hak sahiplerine teslim edilirse Batman’ın ilk kurulan semtlerinde de aynı çalışma başlayacak ve şehrimiz yepyeni görüntülere sahne olacaktır.
Onun için ilk girişimi önemsiyor ve bir an önce işe başlanmasını diliyoruz.
Hoşça kalınız.
YAZARIN DİĞER YAZILARI