?>

ÖZEL HASTANELER MART AYINDA SIKI DENETİMDEN GEÇECEK

Nizamettin İzgi

10 saat önce

İlimizde bulunan 2 Devlet hastanesi, 1 Diş hastanesi ile 5 özel hastane hizmetlerine devam ediyor ve vatandaşların sağlığı için ellerinden geleni yapıyorlar. Devlet hastanelerindeki yoğunluğun başlıca nedenlerinden biri, parası olmayanların, özel hastanelere gidemeyenlerin ekonomik olarak burayı tercih etmeleridir.
Devlet hastanelerinin devamlı denetim altında olduklarını biliyoruz ama özel hastanelerle ilgili durumu net olarak bilmiyoruz. Son zamanlarda sağlık çevresinde konuşulan özel hastanelerle ilgili söylentiler var.
İddialara göre Sağlık Bakanlığı yayınladığı genelgeyle Türkiye’deki birçok hastane için uyarılarda bulunmuş ve gördüğü eksiklik ve aksaklıkların giderilmesi için 2026 yılı Mart ayına kadar süre tanımış.
Bu eksikliklerin en önemlisi ise, mevcut hastanelerden bazılarının deprem genelgesine aykırı ve bina içinde kaçak yapılaşma olduğu yönündedir.
Eğer Mart ayına kadar tanınan sürede gerekenler yapılmazsa ilimizdeki bazı hastaneler sıkıntıya girecek ve Bakanlık belki de bu hastanelerin ruhsatlarını iptal edecek. Onun için bu konuda ciddi çalışmalar var ve Batman İl Sağlık müdürlüğü de bu konuyu yakından takip ediyor.
Öğrenebildiğimiz kadarıyla bazı özel hastaneler yer arayışlarını sürdürüyor ve Sağlık Bakanlığı tarafından kapatılmamaları için yer arıyorlarmış. Hatta Nasıroğlu ailesi tarafından Belde mahallesindeki Ziyade Et lokantasının arkasında inşa edilen devasa binanın hastane yapılacağı da şimdiden konuşuluyor.
İşin doğrusunu söylemek gerekirse ilimizdeki özel hastanelerin hepsi de iyi çalışıyor. Hele özellikle son zamanlarda Zilan hastanesinin yaptığı atak herkes tarafından net olarak farkediliyor. Bu hastanenin Doktor kadrosu deneyimli hekimlerden oluşturulurken, Batman hastanesi de yeni doktorlarla hizmet kalitesini arttırıyor.
Yaşam hastanesinin son iki yılda yaptığı değişikliklerle modern hale gelmesi, malzemelerini yenilemesi, keza doktor kadrosunu iyi seviyeye getirmesi bu hastanemizi de ön plana çıkardı. Özellikle kalp konusunda branşlaşan ve bölgenin birçok ilinden gelen hastaların tercih noktası olan Dünya hastanesi de şu sıralar onarım ve bakımdan geçiriliyor. Muhtemelen burası da Mart ayından önce eksikliklerini giderecek ve denetimi rahat bir şekilde atlatacaktır.
Medical Point hastanesine gelince; burası için yıllardır konuşulan konu, bu hastanenin depreme karşı dayanıklı olmadığı ve binanın yaşlandığı, hatta içine yapılan ek binalarla kolonlara aşırı yük yükletildiğidir. Buna rağmen bu hastanemiz, genellikle memur ve il dışından gelenlerin tercih ettiği bir hastanedir. Elbette ki, burası için de gerekenler yapılacak. Mart ayındaki denetimler sonrasında bu hastane için verilecek karara göre yönetimi yeni bir yol belirlemek durumunda kalacak.
Yine söylentilere göre Medical Poınt, riske girmemek için bina arayışındaymış. Uygun bir bina bulunursa oraya taşınılacak, ya da sahipleri şehrin biraz dışında hastaların ve yakınlarının gürültüden uzak bir arsa bulup buraya hastane yapacak ya da………….
Evet, Batman’daki özel hastanelerin durumu yukarıda izah ettiğim şekildedir. 5 özel hastanemiz de kapasitelerine göre iyiler ve ellerinden gelen hizmeti vermeye çalışıyorlar. Kimileri yeniden yapılanmaya giderken, bazıları da arayışlar içine girerek gelecekleriyle ilgili plan ve projeler hazırlıyorlar.
Yukarıda anlattıklarımla ilgili sonuç, Mart ayından sonra ortaya çıkacak ve yapılacak denetimler sonrasında son genelgeye uymayanlara yapılacak uyarıdan sonra ya ceza verilecek, ya da ruhsatlarının iptaline gidecek kadar yaptırım uygulanacak.
Buna rağmen gönlümüzden geçen, yeni özel hastanelerin açılması, burada çeşitli branşlarda profesörlerin çalıştırılması ve markalarını daha geniş kitlelere hissettirmeleridir. Bunu yapabilecek güçte ve kapasitede insanlarımız ve iş adamlarımız var.
Yine de biraz bekleyelim ve olacakları izleyelim.
Muhtemelen Mart ayında bazı şeyler değişebilir ve özel hastaneler de o zamana kadar eksikliklerini giderip hizmetlerine devam ederler. Başka da söyleyecek bir şey yok, bekleyeceğiz ve sonucu hep birlikte göreceğiz.
Hoşça kalınız.
YAZARIN DİĞER YAZILARI