Amerikadaki bir aylık gezimizi tamamlamak üzereyiz. Finali Newyork turuyla tamamlamak istediğimden son olarak bir saha Newyork’a gittim.
“Rüyalar ülkesi Amerika’nın” en çok ziyaret edilen yerlerinden olan Newyork’a gelip Özgürlük anıtına, Centrel Parka, Times meydanına gitmemezlik olmazdı, buraları dolaşmak için bir günümüzü geçirirken bunun o güne değdiğini de hissediyorsunuz.
Newyork’un özelliklerinden birisi de sokak lezzetleri. Adım başı seyyar tezgahlarda yemekler satılıyor ve hepsinin üzerinde de “Halal” yazısı var. Yemek sektörünün başrol oyuncuları da Mısırlılar, Ürdün’lüler ve Suriye’liler. Bunlardan rahatlıkla yemek alıp yiyebiliyorsunuz. Yine Newyork’un önemli mahallelerinden olan Harlem’i geziyoruz. Burada farklı mahalleler kurulmuş. Örneğin Çin mahallesi. Bütün işyerlerinin tabelaları Çice yazılmış, dükkanlarda Çin ürünleri satılıyor, sokaklarda, çarşılarda gezenlerin hepsi de Çin’li.
TÜRKLER EN ÇOK AMERİKANIN
HANGİ BÖLGESİNDE YAŞIYORLAR?
Çok sayıda arkadaşım ve takipçim yazdıkları sorularda Amerikada kaç Türk’ün bulunduğunu ve en çok nerede yaşadıklarını soruyorlar. Bu ülkede yaklaşık 350 bin Türk yaşıyor ve en çoğu da Miami’yi tercih ediyor. Peterson şehrinde de Türk nüfusu fazla ve bu nüfusu oluşturanlar da Giresun’lu vatandaşlarımız. Yıllar önce buraya yerleşenler gelenleri de yanlarına almış ve büyük bir mahalle oluşturmuşlar. Yemek yemek için gittiğimiz Peterson’da yeme-içme hizmeti Gaziantep ve Adana’lılarda olsa da çalışanlar ve diğer sektörlerde görev alanlar Giresun’lular ve yaşı 35’ten fazla iken gelenlerin çoğu da İngilizce bilmiyorlar.
Türkiyenin 13 kat büyüklüğünde ve 52 eyaletten oluşan Amerikanın hemen hemen her eyaletinde Türkler yaşıyor. Eğitimlileri yazılım işinde ön plana çıkarken, meslek sahibi olanlar ise (berber, oto tamircisi, lokantacı, ev onarımcısı, kurye) gibiler de çok iyi para kazanıyorlar. Özetle meslek sahibi birisi Amerikaya geldiğinde biraz İngilizce biliyorsa, yatacak evi ve 1000 doları olup bununla araba alabiliyorsa önce çevreyi öğrenmek için biraz işçilik yapacak, 6 ay sonra da kendi iş yerini açıp gül gibi geçinecek. Ve son not. Amerikada işlerin hepsi, randevuların tamamı, iş ve işçi aramak internet üzerinden yapıldığından kimsenin dükkan dükkan dolaşıp iş aramasına gerek kalmıyor.
AMERİKADA BATMANLI BİR POLİS: FARUK TANIK
Eski Batman’lıların “Kento” olarak bildiği bisikletçi (Kento) Hayrettin Tanık’ın oğlu olan ve Türkiye’de 17 yıl polislik yapan Faruk Tanık, Green Card ile geldiği Amerika’da polis akademisini üstün başarıyla tamamladı.
Batman’da doğup büyüyen ve Türkiye’de uzun yıllar polis memuru olarak görev yapan Faruk Tanık, Amerika Birleşik Devletleri’nde polis akademisini başarıyla tamamlayarak dikkat çeken bir başarı hikâyesine imza attı.
2001 yılında Türkiye’de polis memuru olarak göreve başlayan Faruk Tanık, meslek hayatı boyunca İstanbul’da 5 yıl, Siirt’te 3 yıl Siirt şark görevi, 9 yıl da İzmir’de görev yaptıktan sonra
2015 yılında Amerika’nın dünya vatandaşlarına tanıdığı Green Card çekilişini kazandı. Faruk Tanık, bu hakkını kaybetmemek için 2017 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ne taşındı.
Amerika seyahatim sırasında durumunu öğrendiğim Faruk Tanık’la çok görüşmeyi istedim ama California eyaletinde olması ve bulunduğum yerle arasında arabayla 43 saat, uçakla ise 6 saat mesafe olması görüşmemizi imkansız kıldı. Kendisinden ve kardeşinden aldığım bilgi ve fotoğraflardan sizlere tanıtmak istediğim Faruk Tanık, tüm Batmanlılara da selamlarını iletmemi istedi.
Türkiye’deki polislik görevinden istifa eden Tanık, memuriyet haklarını korumak amacıyla gerekli prim ödemelerini dışarıdan sürdürdü ve Türkiye’den emekli memur olma hakkını elde etti.
Başarılı kamu hizmeti nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti tarafından verilen yeşil pasaport sahibi olan Tanık, Amerika’ya geldikten sonra yeni hayatına uyum sağlamak için hem çalıştı hem de eğitimine devam etti.
Halen California’daki Foothill College’da Computer Science eğitimi gören Tanık, bununla birlikte polislik hedefinden de vazgeçmedi. California’da polis akademisi eğitimine başlayan Tanık, üç aşamadan oluşan akademi programının ilk iki bölümünü Cerro Coso Police Academy’de, son bölümünü ise Yuba College Police Academy’de tamamladı.
28 Nisan 2026 tarihinde polis akademisinden mezun olan Tanık, eğitim süreci boyunca gösterdiği performansla da adından söz ettirdi. Akademide “En İyi Atış” ödülünü kazanan Tanık, ayrıca yazılı sınavlarda en yüksek notu alarak college battaniyesi ödülüne layık görüldü.
Şu anda Santa Clara, California’da yaşayan Faruk Tanık, Santa Clara County Sheriff’s Office ve Alameda County Sheriff’s Office bünyesinde yaptığı iş başvurularının sonuçlanmasını bekliyor.
Amerika Birleşik Devletleri’nde kolluk kuvvetlerine alım süreçlerinin oldukça kapsamlı olduğunu belirten Tanık, güvenlik soruşturmaları ve geçmiş araştırmalarının birkaç ay sürebildiğini ifade etti.
Türkiye’de yıllarca polislik yaptıktan sonra Amerika’da da aynı mesleği sürdürmek için büyük emek verdiğini belirten Tanık, iki ülkede de polislik yapabilen sayılı kişilerden biri olduğunu düşündüğünü söyledi.
Faruk Tanık’ın hikâyesi, Amerika’ya göç ettikten sonra yeniden eğitim alarak kariyerine farklı bir ülkede devam etmek isteyen birçok göçmen için ilham verici bir başarı öyküsü olarak dikkat çekiyor.
Türkiye’de üniformasıyla yıllarca halkın güvenliği için görev yapan Batmanlı polis memuru, şimdi Amerika’da da aynı sorumluluğu üstlenmek için gün sayıyor.