Sağlık yatırımları açısından Batman gerçekten de bölge illerimize nazaran çok şanslı göründüğü kadar hem Sağlık Bakanlığı ilimize pozitif bakıyor, hem de sayın milletvekilimiz Ferhat Nasıroğlu ile Valimiz Ekrem Canalp, şehrimizin sağlık yatırımlarıyla ilgili büyük çaba sarf ediyorlar. Bilindiği gibi yapımı hızla devam eden 700 yataklı yeni Batman Devlet hastanesi dışında birde yıkılacak olan İluh Devlet hastanesinin yerine Hava lojmanlarının yerinde inşa edilecek bir başka hastanemiz var.
Milletvekilimiz ve valimizin girişimleri sonucu, Hava Meydan Komutanlığına ait lojmanlar Sağlık Bakanlığına devredilirken burasının da hastaneye çevrilmesi için hızlı çalışmalar yapıldı ve şu sıralar yeni hastanenin projesi hazırlanmaya başlandı.
Tabi bizim gibi herkesin aklından geçen, yıkılacak olan İluh Devlet hastanesinin yerinin parka çevrilmesidir. Ancak bu mümkün olmayacak ve bu arsa satılacak. Herkesin tepki gösterdiğini hisseder gibiyim ama, Hava Meydan Komutanlığı, bunca güzel yeri babasının hayrına verecek değil. Burasının Sağlık Bakanlığına devri konuşulurken Hava Meydan Komutanlığı da Sağlık Bakanlığından bu arsa karşılığında lojman yapılmasını talep etti ve taraflar bunun üzerinde anlaştı.
O zaman ne olacak?
Hava Meydan Komutanlığı için yapılacak lojmanların parası İluh Devlet hastanesinin yerinin satılmasıyla mümkün olacak ve zamanı geldiğinde burası herkese açık şekilde ihaleye çıkarılacak. Toplam 7.400 metrekare olan bu hastanenin yerine çok güzel işyerleri inşa edilebilir. AVM. olabileceği gibi, altı çarşı, üstü de ofisler veya daireler olabilir.
Ben arzu ederim ki; burayı satın alacak olan yatırımcılar güzel bir proje hazırlayıp semti canlandırsınlar. Hemen yanında inşa edilecek yeni bir hastane o çevrenin gelişmesine katkı sunacak ama, hastanenin yerine inşa edilecek bir AVM’de büyük ilgi görüp herkesin ilgisini çekecektir. Tabi bu arsayı kimin alacağı belli değil. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ihaleye çıkacak ve en yüksek bedeli ödeyene arsayı satacaktır.
Dolayısıyla İluh Devlet hastanesinin yeri alış veriş merkezi, üstü de apartman veya büro olarak inşa edilirse, lojmanların yerine yeni hastane yapılırsa, yine lojmanlardan kalan bir miktar arsa satışa çıkarılırsa burası çok canlanacak ve semtin değeri fazlasıyla artacaktır. Bunları yazıyoruz ama, önümüzde uzun bir süre var.
Sağlık Bakanlığının yeni hastane projesini onaylayıp ödenek çıkarmasıyla başlanacak olan hastane inşaatı devam ederken bu kez İluh Devlet hastanesinin yeri satılığa çıkarılacak ve burayı alanlar da kendilerine göre bir değerlendirme yapacaklardır.
Anlayacağınız karşımızda milyarlık yatırımlar var. Hem devlet, hem şahısların girişimiyle ilimize kazandırılacak yeni bir hastane ve hastane yerine inşa edilecek bir alış veriş merkezi ekonomiyi canlandıracak ve Sağlık mahallesi ile Ziya Gökalp mahallesi güzelleşerek kıymetini arttıracaktır.
Bu konuyu çok erken kaleme almış olabilirim. Hatta bazıları, uyuyan devi uyandırdığımı iddia edecek ama her şeyin önceden bilinmesi bizim açımızdan doğrudur. Satışa çıkarılacak hastane yeri için verilecek teklifler değerlendirilecek ve o mahallenin emlak değerine göre bir rakam ortaya çıktıktan sonra, ihale komisyonu muhammen bedel belirleyip o şekilde ihaleye çıkacaktır.
Sadece bu kadar mı? Hayır. Hava lojmanlarının yerine hastane yapılacağını öğrenecek olanlar belki de şimdiden lojmanların karşısındaki dükkanları satın almaya çalışacak ve buraları Eczane, Medical, Gözlükçü gibi işletmeler kapacaktır. Onun için herkes işin farkında olsun ve buralarının kıymetleneceğini bilsin.
Mülk sahipleri de uyanık olup dükkanlarını yok pahasına satmasın ve satış için de acele etmesin. Çünkü böylesi durumları takip eden çok kişi var ve bunlar daha işin başındayken emlakten büyük kazanç sağlamaya başlıyorlar.
Yukarıda belirttiğimiz gibi, İluh Devlet hastanesi yıkılacak, 7.400 metrekarelik alan satılıp Hava meydan komutanlığına lojman yapılacak, mevcut lojmanlar yıkılıp onun yerine 2016 yılında yeni hastanenin temeli atılacak, sonlarda kalan bir kısım lojman arazisi de satılacak ve bütün bunlardan Batman kazançlı çıkacaktır. Hem bir hastanemiz daha olacak, hem imarla bu çevre güzel bir görüntüye kavuşacak, hemde çok güzel AVM. veya çarşı yapılacak.
Hoşça kalınız.